Service af mast


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/fastsailers.dk/webblog/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Da båden kom hjem fra Frankrig reparerede vi en del af hulkelen, men da den havde sejlet et par særsoner var der andre dele af hulkelen der viste tegn på svagheder, så jeg besluttede mig for og give masten, den helt store tur. Samtidig havde jeg lyst til og sætte glidere i forliget på storsejlet, så det sidder fast monteret på masten og ikke skal rulles hver gang det pilles ned. Det er også rart at sejlet bliver om bord hvis man skal bjerge det i hårdt vejr og der er styr på bunden af storsejlet når man reber. Gliderne belaster dog hulkelen mere, fordi sejlet kun fastgøres i punkter frem for i hele forligets længde. Derfor var beslutningen ikke så svær og træffe. Hele hulkelen blev kritisk igennem og tjekket for svagheder. Resultatet blev at de øverste 4m og den nederste skulle skiftes. Igen her viser det sig at ting ikke er så farlige som man går og tror. En alu mast med fatale skader i hulkelen ville skulle skiftes, men en kulfibermast kan repareres med lidt kulfiber, epoxy og lidt tålmodighed. Jeg kan kun opfordre folk til ikke og være afskrækkede af en kulfibermast, det er den helt rigtige løsning for gør det selv folk med lyst til og arbejde med tingene. Den gamle hulkel blev fjernet med en Drimmel sliber. Bagsiden af masterøret er lavet med en flad bagside så man kan skrue et profil på masten eller bygge en hulkel som det her er tilfældet. Derfor var det ikke så svært og udskifte det defekte stykke uden og beskadige selve masterøret. Da hulkelen var fjernet lagde jeg to kulfiberrør med en inder diameter på 10mm i forlængelse af hinanden. Dette sikre at man får en glas inderside af hulkelen. Rørene blev limet fast til masten med en blanding af epoxy og microbalonner. Dette sikre god kontakt mellem røret og masterøret og giver en god basis og ligge kulfiber uden på. Da kulfiberrørene var limet fast og lagde jeg 5 lag 200g twill kulfiber på. Dette giver en tykkelse på ca 1,5mm når man håndoplægger. Der hvor toppen af sejlet kommer til og sidde forstærkede jeg hulkelen yderlige med 4 lag 340g unideriktion kulfiber. Dette gjorde jeg både i toppen af masten og hvert hver reb. Der er stor belastning fra kappen på storsejlet. For og holde kulfiberen på plads indtil epoxyen hærdede brugte jeg det gamle trick med og omvikle masten med husholdningsfilm. Det er en teknik der fungere godt fordi man står til bage med en relativ glat overflade og epoxy kan ikke hæfte på filmen.

IMG_0443

Dette indlæg blev udgivet i flerskrog, Sejlsport. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar